Unbound virtual reality

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

vr-arcade-banner

Welke VR Hardware heb je nodig in een VR Arcade?

Het opstarten en runnen van een VR arcade kost wat werk en voorbereiding. Maar met een goede start zorg je er voor dat het al gauw een succes kan worden! Naast de bedrijfsmatige beslissingen die je moet nemen - je gaat tenslotte een nieuwe organisatie starten, komen er ook een heleboel technische beslissingen kijken bij het opstarten.

Zo is de keuze van jouw VR bril bepalend voor de content die je aanbiedt. Ga je er bijvoorbeeld voor kiezen om spelers compleet draadloos te laten rondlopen? Of heb je liever dat spelers in een cubicle staan en alleen op hun eigen plek kunnen lopen. In deze blog zullen wij je uitleggen wat de voor- en nadelen zijn van bepaalde VR apparatuur, en wat wij jou zouden aanraden wanneer je wilt beginnen met het opstarten van een VR arcade!

Welke VR Headset ga je gebruiken?

Over het algemeen zit het grootste verschil in het type virtual reality bril dat je wil gaan gebruiken: bekabelde PC VR of standalone VR. Een PC VR bril sluit je aan op de computer. Het voordeel hiervan is dat je de grafische kracht van je computer kunt gebruiken. Hierdoor worden games veel mooier en vloeiender weergegeven. Een ander voordeel van PC VR is dat het game-aanbod een stuk uitgebreider is. Je kunt doorgaans dus kiezen uit honderden of duizenden games. Voorbeelden van PC VR-brillen zijn: HTC Vive Pro, HP Reverb G2 en Oculus Rift S.

Standalone VR is een VR-bril waar de processor in de bril zit. Dit is handig, omdat je geen externe computer meer nodig hebt en geen last hebt van kabels. Maar dit betekent doorgaans ook dat je minder grafische spellen kunt spelen. Voorbeelden van standalone VR-brillen zijn: Oculus Quest 2, Pico G2 4K en Pico Neo 2.

Klik hier voor meer informatie over PC VR vs. Standalone VR.

Computer of laptop keuze

Afhankelijk van de VR bril die je voor jouw VR arcade kiest, raden wij altijd aan om een computer met professionele specificaties te nemen. Dit betekent in de praktijk dat de computer moet voldoen aan bepaalde standaardeisen, zoals een krachtige grafische kaart en een snelle processor. Computers worden standaard geleverd met een internetaansluiting (LAN). Het is ook aan te raden om de computers altijd op een bekabelde aansluiting in je arcade aan te leggen, omdat je daarmee zekerheid hebt met betrekking tot een internetconnectie. Wil je toch gebruik kunnen maken van WiFi? Dan moet je er goed op letten dat het moederbord voorzien is van W-LAN. Bekijk voor onze aanbevelingen de blog over VR Computer of Laptop Keuze.

Klik hier voor meer informatie over de juiste PC of laptop keuze.

De beste virtual reality games

De content die jij straks in jouw VR arcade afspeelt is mede verantwoordelijk voor het succes dat je gaat behalen. Arcade games zijn spelletjes die spelers kort laten proeven van de virtuele wereld, waardoor ze daarna graag nog een keer iets willen spelen of beleven. Ga dus vooral geen langdradige games aanbieden met een verhaal erin, omdat je in de arcade snel door moet wisselen tussen spelers en een verhaal toch echt wel langer duurt om in te komen dan een kort spelletje van 5 minuten. Mede om deze reden is het slim om met regelmaat het aanbod van VR games te wisselen. Ook een beperkte keuze aan game aanbod helpt spelers met het kiezen van een game om te spelen. Wij raden je dus aan om niet gelijk te beginnen met een enorme bibliotheek aan VR games, maar om eerst een aanbod van drie of vier spellen in verschillende genres te doen. Je kunt in de volgende weken of maanden altijd nog wisselen van game en zo opnieuw promotie maken voor een nieuw spel.

Games die op het moment veel gespeeld worden in VR arcades zijn: Job Simulator, Arizona Sunshine, Beat Saber, Audioshield en QuiVr. Bekijk hier onze aanbevelingen voor actie & avontuur games en puzzel & escape room games.

Klik hier voor meer informatie over VR Arcade software en games.

Accessoires die erg handig zijn

VR Beschermhoesjes

Bij een volle VR arcade zul je merken dat er veel - en fanatiek! - gespeeld wordt met een VR headset. Het is daarom belangrijk om je VR bril en controllers goed te beschermen voor als ze een keertje ergens tegenaan stoten of op de grond vallen. Een GelShell Siliconen Cover is daarom sterk aan te raden.

VR Lens beschermingen

Niets is zo vervelend als een kras op de lens van je VR bril. De lens zit tenslotte vlak voor je oog, dus als er een kras op zit dan blijf je deze steeds zien. Een lens beschermer zorgt er voor dat krassen niet direct op de lens komen, maar op het beschermplaatje ervoor. Daarmee voorkom je dat spelers met bijvoorbeeld een bril krasjes maken op de originele lens.

VR Controller oplaadstation

De controllers die bij de VR bril komen moeten worden opgeladen. Dit gebeurd over het algemeen via een micro-USB kabeltje. Je kunt daarom zelf een centraal punt maken waar je voldoende micro-USB kabeltjes uit het stopcontact laat komen, maar je kunt er ook voor kiezen om iedere headset te voorzien van een eigen docking station!

VR Headset standaard

Het opbergen van je headset moet op een professionele manier gebeuren. Zomaar de headset ergens neerleggen ziet er simpelweg niet mooi en professioneel uit. Je kunt daarom de VR bril wegleggen in een kastje, of de VR bril op een headset standaard neerzetten. Het voordeel van een headset standaard is dat je de headset nog steeds laat zien aan de klanten, wat uitnodigender werkt dan wanneer je de headset in een kast legt.

Hygiënische (wegwerp) maskers

Vooral wanneer veel mensen spelen, is het belangrijk om een scherp oog te houden op de hygiëne. Gebruikers gaan namelijk zweten tijdens het spelen, en zweet gaat vervolgens in het schuim van de headset zitten. Opzetbare of plakbare maskers zijn daarom een must-have voor jouw VR arcade.

Virtual reality toevoegingen

Virtuix Omni loopband

De Virtuix Omni is een omni-directionele loopband waar je op kunt VR gamen. Met behulp van speciale schoenen en sensoren kun je 360 graden op de loopband bewegen, terwijl je vastzit in een ring. Dit heeft als voordeel dat gebruikers de vrijheid in een game kunnen ervaren zonder daarvoor in een hele open ruimte te staan.

Virtual reality geweer

Een VR gun case, zoals de M4, maakt de beleving voor spelers en toeschouwers een stuk groter. Voor de gebruiker is het natuurlijk gaaf om het gevoel te hebben alsof je een VR gun vasthoudt, maar ook voor toeschouwers is het veel leuker om naar VR te kijken als de speler met een geweer hordes zombies probeert te schieten.

bHaptics feedback

bHaptics is een wearable die feedback geeft op plekken waar je in de VR omgeving geraakt wordt. De intensiteit van de feedback is zelf in te stellen, en het is zelfs mogelijk om zelf een patroon van feedback te maken. Met een game als Arizona Sunshine LBVR is het bHaptics suit ongelooflijk tof om te gebruiken en te ervaren!

Volledig draadloos spelen

Een draadloze adapter is een accessoire die je op de originele HTC Vive of Vive Pro kunt toevoegen. Hiermee vervang je de kabels die naar de computer lopen, waardoor je volledig draadloos kunt rondlopen! Met een draadloze adapter kun je maximaal 3 gebruikers in een ruimte van 10 x 10 meter vrij rond laten lopen.

Wegwerken van de VR kabels

Last but not least: kabelmanagement. Het is altijd aan te raden om bekabeld te beginnen met het VR avontuur. Een bekabelde aansluiting heeft namelijk als voordeel dat het een stukje betrouwbaarder is dan een draadloze aansluiting. Maar je wilt natuurlijk niet dat kabels in de weg liggen voor gebruikers. Leg daarom altijd de kabel van de spelers àchter de speler zelf. Hierdoor voorkom je dat de spelers over zijn of haar kabel heen struikelt. Een tweede optie is om de VR kabel over het plafond naar de speler te laten lopen. Je kunt hiervoor een kabel management systeem gebruiken waarmee je met haakjes de kabel aan het plafond ophangt. Let op, want voor een grote ruimte heb je voldoende kabellengte nodig om de ruimte te vullen. Voor VR arcades raden wij daarom aan om computers altijd hoog op de muur te plaatsen, zodat je de lengte van de kabel naar het plafond al kunt besparen. Hierdoor kun je gemakkelijk de kabel van de computer naar de headset over het plafond laten lopen, terwijl de speler nog steeds voldoende ruimte heeft om een stukje rond te lopen.

Klik hier voor meer informatie over het ophangen van VR kabels.

Overige tips & tricks

Afbakenen van het speelveld

Wanneer je een VR headset op hebt, zul je merken dat je volledig afgesloten bent van de wereld om je heen. Je zit alleen nog maar in de virtuele wereld, en hebt verder geen idee meer of je in het midden van de kamer staat of aan de zijkant. Het is daarom slim om het speelveld af te bakenen. Dit kun je in de virtuele omgeving doen door softwarematig een bepaalde grens in te stellen, of je kunt dit doen door op de grond iets af te zetten. Zo kun je bijvoorbeeld een mat of vloerkleed op de grond neerleggen waardoor spelers weten waar ze zich ongeveer in de kamer bevinden.

Aankleding van de VR arcade

Sfeer is voor een groot deel bepalend voor het succes van jouw VR arcade. Je kunt bijvoorbeeld simpelweg een paar VR brillen neerzetten en mensen even laten spelen, maar hierdoor laat je mensen geen enorm 'wow-gevoel' ervaren. Dit gevoel komt er wel wanneer je ervoor zorgt dat de aankleding van jouw arcade helemaal in orde is. Vaak zorgen donkere ruimtes met veel LED-verlichting ervoor dat spelers en toeschouwers een betere ervaring hebben dan hele lichte en open ruimtes. Maar wees vooral creatief en zorg ervoor dat je jouw klanten een toffe beleving kunt aanbieden die ze niet zo snel zullen vergeten! Laat je inspireren door andere VR arcades. Bekijk onze lijst met voorbeelden van VR arcades die in onze ogen een goede en 'eigen' stijl hebben!

Veelgestelde vragen

 • Welke hardware heb je nodig om een VR arcade te starten?

  In de basis heb je altijd een VR-bril, een VR-certified computer en een beeldscherm nodig. Je kunt deze hardware uitbreiden met leuke accessoires, zoals een VR geweer of haptische vesten. Afhankelijk van hoe jij de VR arcade wilt inrichten en welke spellen je wilt gaan aanbieden kun je de keuze maken voor de juiste VR headset.

 • Welke VR-bril is het beste voor een VR arcade?

  Over het algemeen raden wij een HTC Vive Pro aan om te gebruiken in een virtual reality arcade. Dit heeft er niet alleen mee te maken dat deze bril een zeer goede beeld- en bouwkwaliteit heeft, maar ook met het feit dat je voor deze bril een zakelijke licentie kunt aanschaffen. Met deze zakelijke licentie maak je gebruik van het zakelijke garantierecht, waardoor reparaties en garantie-zaken sneller worden afgehandeld (door HTC).

 • Waar moet een virtual reality computer aan voldoen?

  Een virtual reality computer moet krachtig genoeg zijn om alle virtual reality spellen goed te kunnen afspelen. Klanten komen tenslotte naar een virtual reality arcade omdat ze een VR van de hoogste kwaliteit willen ervaren. Voor computer raden wij over het algemeen een RTX 2070 GPU en een i7-processor aan.

 • Welke spellen kan ik in een VR arcade aanbieden?

  Een succesvol VR arcade spel voldoet vaak aan een aantal voorwaarden. Zo zijn arcade spelletjes makkelijk onder de knie te krijgen en ontvang je aan het eind van het spel een topscore. Dit zorgt er voor dat spelers het spel leuk vinden en ook vaker willen spelen. Een goed voorbeeld van een VR arcade spel is het spel "Beat Saber". Spelers hoeven weinig knopjes in te drukken en hebben na het spelen van 1 liedje direct een score die zij - of hun vrienden, kunnen proberen te verbeteren. Let er wel op dat niet ieder VR spel in een commerciële omgeving gespeeld mag worden. Wij raden daarom voor een professionele VR arcade altijd een software management systeem, zoals Springboard VR of SynthesisVR aan.

 • Kan Unbound VR helpen bij het opstarten van een VR arcade?

  Jazeker! Wij hebben, binnen en buiten Nederland, al meerdere VR arcades geholpen met het opstarten. Dit doen wij door eerst een afspraak te maken om bij ons langs te komen voor een VR-demonstratie en een adviesgesprek. Op basis hiervan maken we een offerte voor de juiste virtual reality hardware en geven we je tips over het inrichten van jouw VR arcade. Om een afspraak met ons te maken kun je contact opnemen met onze klantenservice.

is toegevoegd aan je winkelmandje.