Unbound virtual reality

0

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

© Virtuix

10 stappen voor het opstarten van een VR Arcade

Wat zijn de uitdagingen bij het opstarten van een VR Arcade? Wij hebben met verschillende Virtual Reality Arcade eigenaren van over de hele wereld gesproken om inzicht te krijgen in die vraag. Aan de hand van die gesprekken hebben wij een overzicht van 10 punten gemaakt om een succesvolle VR Arcade op te bouwen. Van een logo voor je VR Arcade, tot het kabel management, hier vind je alles wat je moet weten!Definieer je VR Arcade


1Visie en doel

Bepaal het waarom. Beschrijf waarom je een VR Arcade wil beginnen en wat je intenties zijn. Enkele vragen die helpen om je visie en doel te bepalen:

 • Wat zijn de kernwaarden van mijn VR Arcade?
 • Wat gaat mijn VR Arcade uniek en onderscheidend maken?

Het duidelijk definiëren van je visie en doel zorgt voor een helder en succesvol toekomstperspectief van je VR Arcade.

2Locatie


De keuze voor de locatie voor je VR Arcade kan een lastige opgave zijn. Hieronder beschrijven we twee typen locaties, elk met de voor- en nadelen:

 • Eigen pand (stand-alone locatie). Voordelen: flexibele openingstijden. Nadelen: Marketing inzetten om klanten aan te trekken.
 • Publieke ruimtes (winkelcentrum en gedeelde locaties). Voordelen: Veel potentiële klanten die langs je VR Arcade lopen. Nadelen: Je VR Arcade moet open zijn gedurende de openingstijden van anderen, of het nu druk is of niet.
 • Mobiele locatie (trailer). Voordelen: Je kan door het hele land je VR ervaringen aanbieden. Nadelen: Je bent gebonden aan je kleine ruimte.
10 stappen voor het opstarten van een VR Arcade
© Virtuix
© Sim Twente

3Identiteit


Het ontwikkelen van de identiteit van je VR Arcade is een belangrijke taak aangezien de visuele representatie vaak het eerste is wat je klanten zien. Bouw verder op je visie & doel uit stap 1, en creëer de identiteit van je VR Arcade.

 • Logo: Een logo zal altijd worden herinnerd door jouw klanten. Zorg voor een logo dat duidelijk communiceert wat je doet.
 • Website: Je website vertegenwoordigt 24/7 je VR Arcade. Een goed doordachte website communiceert helder je visie en doel, en zorgt ervoor dat je visuele identiteit duidelijk naar voren komt. Laat het een verlengstuk van elkaar wezen en geen losse op zichzelf staande objecten.
 • Social Media: Schep verwachtingen voor je grootse opening, promoot acties en nieuwe game aankondigen... Social media is de plek waar je klanten aanspreekt en overhaalt tot het bezoeken van je VR Arcade.

Tip: De visuele identiteit van je VR Arcade moet overal consistent aanwezig zijn: Dat geldt bijvoorbeeld voor het logo op je bedrijfspand, de social media posts, de marketing materialen, en vele andere manieren waarop je de VR Arcade presenteert.

4Wettelijk


Het voldoen aan wettelijke voorwaarden zijn nodig om je VR Arcade optimaal te laten functioneren. Hieronder een top 5 van zaken waar je over na moet denken:

 • Kies de juiste bedrijfsvorm (eenmanszaak, VOF etc.)
 • Regel de BTW
 • Verzorg de juiste verzekeringen (aansprakelijkheid, werknemers, etc.)
 • Maak de loonlijst in orde
 • Houd rekening met de licentievergoedingen

Bouw je VR Arcade op


5Marketing Strategie


Data is king wanneer het aankomt op een effectieve marketing strategie. Wanneer je succesvolle marketing campagnes wil opzetten, zorg dan voor: heldere processen en rapportage, stel haalbare en meetbare doelen en draag taken over aan personen die daar de meeste kennis van dragen. Hier zijn enkele zaken waar je aan moet denken bij het opzetten van een marketing strategie:

 • Welke communicatie kanalen sluiten het best aan bij jouw klanten?
 • Welke content is het meest effectief voor je marketing doeleinden?
 • Hoe regelmatig ga je posten op social media?
 • Zijn er (lokale) nieuws media die geïnteresseerd zijn in het onder de aandacht brengen van je VR Arcade?

Marketing zorgt voor bewustzijn waardoor mensen geïnteresseerd raken, en dat zorgt er weer voor dat klanten zullen terugkeren.

6Arcade inrichten


Een professionele en goed ingerichte ruimte zorgt voor een positieve beleving bij je klanten. Houd rekening met het volgende bij het inrichten van je VR Arcade:

 • Kleinere VR Arcades trekken mensen aan die veelal ervaring hebben met computers, consoles, en/of Virtual Reality Games.
 • Grotere VR Arcades, bijvoorbeeld met een horeca gelegenheid in de arcade, trekken grotere groepen mensen aan.

Tip: Wanneer je budget en tijd het toelaat, maak dan gebruik van een zgn. Mock Station; een test unit. Zo’n mock station geeft je de mogelijkheid alles uit te testen voordat je het toepast op je klanten. Bekijk ook deze inspirerende voorbeelden van VR Arcade inrichtingen.

7Apparatuur & Connectiviteit


Voor een optimale beleving voor je klanten zorg je voor goede en snelle apparatuur, zo te denken aan krachtige pc's en snelle internet verbindingen. Voorkom overbelasting van je internetverbinding. Maak gebruik van meerdere routers in je netwerk en zorg dat je netwerk optimaal wordt benut.

10 stappen voor het opstarten van een VR Arcade
© VR4Play
© Virtuix

8Kabel Management


Kabel management gaat hand in hand met de inrichting van je VR Arcade. Als voorbeeld: een VR headset als de HTC Vive heeft een overvloed aan kabels en draden die de verschillende devices en computers aan elkaar verbinden. Slechte bekabeling en onderhoud zorgt voor rommelige en zelfs onveilige situaties in je VR Arcade. Bovendien is het natuurlijk ook niet erg uitnodigend voor je klanten. Denk aan de volgende zaken bij het opstellen van je kabel management:

 • De veiligheid van de klant
 • Het verbinden van apparatuur aan de verschillende devices
 • De hoeveelheid apparatuur in elk station
 • Ruimte en afmetingen van elk station
 • Hoeveelheid kabels die nodig is voor een optimale bewegingsvrijheid voor de klant
 • Zijn er mogelijkheden om minder kabels te gebruiken, door bijvoorbeeld het gebruik van een draadloze ontvanger

Hoe meer muren en ruimtes je hebt om kabels in weg te werken, hoe veiliger en beter voor de VR Arcade en je klanten. Het creëeren van opslagruimtes voor devices die even niet gebruikt worden zorgt voor een nette opgeruimde ruimte. Je wil natuurlijk niet losse ongebruikte VR Headsets op de grond zien liggen.

Je VR Arcade in actie


Je hebt je doel helder voor ogen, de headsets liggen klaar... dus je bent klaar om te gaan.

9Werknemers


Neem werknemers aan die je visie en doelen begrijpen en je VR Arcade naar een hoger niveau willen helpen brengen. Betaal je werknemers goed en zorg ervoor dat ze de juiste tools in handen krijgen om met jou aan de slag te kunnen.

10Tarieven en klantvoorbeelden


Waar moet je beginnen met het bepalen van je prijzen? Voor Arcades die gebruik maken de Virtuix Omni of daarover nadenken, zijn er een aantal case studies beschikbaar uit de VS. Je leest hierin welke investeringen er nodig zijn en de tarieven die deze Arcades doorrekenen om van een VR Arcade een succes te maken.
Download terugverdienmodel Virtuix Omni brochure
Download product specificaties brochure

11Doorlopend verbeteren


Een gezonde en succesvolle VR Arcade wordt continu geoptimaliseerd en er wordt altijd gewerkt aan het verbeteren van de klantervaring. Dat optimaliseren wordt bereikt door je klanten om feedback te vragen.

 • Wat vonden ze het leukst aan hun Arcade ervaring?
 • Wat zouden ze willen toevoegen, weglaten of veranderen?
 • Wat vinden ze van de prijs/kwaliteit/ervaring verhouding?

Conclusie


Er komt nogal wat kijken bij het opstarten van een VR Arcade. In Nederland is het nog een opkomende markt, en naar ons idee is het nu het moment om er in te stappen. Met de juiste voorbereiding en de juiste apparatuur kan je gaan bouwen aan een succesvolle onderneming!

Op welke manieren kan Unbound je ondersteunen?

Unbound VR kan je helpen om je VR startup gefinancierd te krijgen. We zijn echte matchmakers en kunnen je in contact brengen met investeerders, fondsen, vermogende particulieren en private kredietverstrekkers.

Uiteraard leveren we je graag alle hardware, die nodig is voor je Arcade plannen. We stellen daarom graag geheel vrijblijven een lijst voor je op met alle hardware die nodig is om een arcade te starten.

Tenslotte brengen we je graag in contact met webdevelopment en marketing bedrijven met ervaring in de VR branche. Zij helpen je in no-time aan de perfecte website en marketing tools om je Arcade en je merk krachtig op de kaart te zetten.

Bel ons +31 (0)85 1302 742of email ons op klantenservice@unboundvr.nl

Neem hier een kijkje bij onze VR Brillen en VR Randapparatuur en krijg alvast een goed idee hoe wij je kunnen helpen in het opstarten van jouw droom VR Arcade.

Product was successfully added to your shopping cart.