Unbound virtual reality

Gekeurde webshop

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

VR Computer of Laptop Keuze

gaming pc build
© HP

Virtual Reality games zijn hartstikke gaaf om te spelen. Maar ze hebben wel ontzettend veel grafische kracht en geheugen nodig om op hoge kwaliteit en vloeiend afgespeeld te worden. Het is daarom belangrijk om een krachtige videokaart en goede processor te hebben. Welke videokaart en processor geschikt zijn om VR te gamen lees je hieronder.

Wat is een videokaart?

Een videokaart - ook wel grafische kaart of GPU genoemd - is een verbinding tussen je computer en het beeldscherm. Een chip middenin de videokaart zorgt er voor dat er een signaal naar het beeldscherm wordt gestuurd, zodat je vervolgens een beeld krijgt op je scherm. Deze chip heet de GPU: Graphic Processing Unit.

Een GPU is een speciale processor / chip die is ontworpen om grafische data te verwerken. De GPU berekent de beeldopbouw en versnelt het renderen van 3D-beelden. Iedere computer en laptop heeft een GPU nodig. Zonder beeldweergave kan je tenslotte je computer of laptop niet gebruiken. Kortweg geldt voor de videokaart: hoe beter de videokaart is, hoe beter de grafische weergave. En een goede grafische weergave is natuurlijk van belang bij het gamen!

Welke videokaart heb je nodig voor je VR Hardware?

Over het algemeen geldt dat voor VR gamen een NVIDIA GeForce GTX 1060 de aanbevolen ‘ondergrens’ is. De GTX 1060 is krachtig genoeg om VR games vloeiend af te spelen op 90 frames per second (fps). Wanneer je een krachtigere videokaart hebt (bijvoorbeeld een GTX 1070) kunnen de frames per second op een hogere kwaliteit worden weergegeven, waardoor je een betere beeldkwaliteit in dezelfde vloeiende bewegingen te zien krijgt. Ditzelfde geldt voor de GTX 1080 en de RTX videokaarten.

Voor VR arcades is het aan te raden om minimaal een NVIDIA GeForce RTX 2070 te gebruiken.

GeForce GTX
© NVIDIA

Wat is een processor?

De processor - ook wel de CPU genoemd: Central Processing Unit - vormt in essentie het hart van een computer. De processor heeft voor een groot deel invloed op de prestaties van je computer of laptop. De processor verwerkt alle instructies die de computer binnen krijgt en stuurt ze vervolgens door naar het juiste onderdeel.

De twee grootste producenten van processoren zijn Intel en AMD. Over het algemeen worden voor VR-ready computers processoren van Intel gebruikt. In de Intel processor zitten als het ware 4 submerken: Core i3, Core i5, Core i7 en Core i9. In onderstaand overzicht wordt kort samengevat wanneer je voor welke processor kunt kiezen.

  • Intel Core i3: basis prestaties tijdens simpele games en uitvoeren van dagelijkse taken;
  • Intel Core i5: goede prestaties tijdens het VR gamen en foto- en videobewerking;
  • Intel Core i7: zeer goede prestaties tijdens zware VR games en foto- en videobewerking;
  • Intel Core i9: de best mogelijke prestaties tijdens zware VR games en foto- en videobewerking.

Welke processor heb je nodig voor je VR Hardware?

De videokaart van je laptop of computer is over het algemeen het belangrijkste voor de VR game beleving, maar ook de processor is een belangrijk onderdeel van de computer of laptop. Voor virtual reality is minimaal een Intel i5-4590 of betere processor vereist. Maar bij bepaalde games worden er meerdere taken van de computer vereist, waardoor het aan te raden is om voor een Intel Core i7 processor te kiezen. Zo eist het spel Project CARS erg veel van je processor, omdat je ook een racestuur, een camera en streaming software gebruikt. Ook wanneer je meerdere programma’s op de achtergrond draait is een i7 processor aan te raden.

Voor VR arcades is het aan te raden om minimaal een Intel® Core™ i7-9750H te gebruiken.

Intel logo
© Intel

Waar moet je op letten bij de aanschaf van PCs voor VR?

Let er ook op dat een computer of laptop voldoende aansluitingen heeft voor de VR headset. Zo heb je voor het aansluiten van een Oculus Rift bijvoorbeeld 3 x USB 3.0 poorten en 1 x USB 2.0 poort nodig. Voor een desktop computer is het aantal poorten vaak niet zo’n groot probleem, omdat er voldoende aanwezig zijn. Maar voor laptops wordt het al een stukje lastiger, omdat hier minder standaard poorten op zitten.

Wanneer je van plan bent om een VR headset draadloos te gaan gebruiken, dan dien je te beschikken over een leeg PCIe slot in de computer. Een laptop beschikt over het algemeen niet over een PCIe slot, dus voor een draadloze VR ervaring is een laptop niet aan te raden. De meeste desktops beschikken vaak wel over voldoende PCIe sloten.

Koop een VR-ready computer met oog op de toekomst. Daarmee bedoelen we dat het verstandig is om te kiezen voor een computer met - voor nu - goede tot zeer goede specs, zodat jij over twee jaar nog steeds een computer hebt die goed mee gaat. Wanneer je nu kiest voor minimale specificaties, of bijvoorbeeld een oudere videokaart, dan is je computer na een jaar of twee alweer verouderd.

Welke computers raden wij aan?

Zowel een laptop als desktop hebben allebei voor- en nadelen. Een laptop is natuurlijk mobiel in gebruik, maar heeft minder ruimte voor ports en andere aansluitingen, terwijl een desktop veel meer ruimte inneemt maar ook veel meer ports heeft. Een groot voordeel van een desktop is dat je zelf de componenten kunt samen stellen. Zoek je bijvoorbeeld een desktop om specifiek mee te gamen, of heb je liever een desktop waar je mee op internet kunt surfen: kies je eigen videokaart en processor uit die passen bij jouw wensen. Je kunt al onze laptops en desktops hier bekijken.

Advies nodig over de keuze van een computer? Stuur ons dan even een berichtje op klantenservice@unboundvr.nl en we helpen je graag verder!

De minimale systeem requirements voor HTC Vive Pro zijn:
Intel Core i5-4590, NVIDIA GeForce GTX 970 en 4GB RAM.

De minimale systeem requirements voor Oculus Rift S zijn:
Intel Core i3-6100, NVIDIA GTX 1050Ti en 8GB RAM.

De minimale systeem requirements voor Windows Mixed Reality zijn:
Intel Core i5-7200U, NVIDIA MX150 en 8GB RAM.

Product was successfully added to your shopping cart.