Unbound virtual reality

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

Oculus Quest 2 for Business: Alles wat je moet weten

De nieuwe Oculus Quest 2 is een van de beste standalone VR-headsets van dit moment. Met de krachtige ingebouwde processor heb je geen computer meer nodig om de headset aan te sturen, je hebt geen externe sensoren nodig om bewegingen te kunnen volgen, en het gehele pakket is ook nog eens voor een relatief lage aanschafprijs te kopen. Het is dan ook niet gek dat Oculus op dit moment de VR-markt volledig domineert*. Maar tot op heden heeft Oculus één groot nadeel: het is een consumenten headset en het wordt je vanwege bepaalde restricties erg lastig gemaakt om deze in een zakelijke of commerciële omgeving te gebruiken. Gelukkig heeft Oculus daar iets op gevonden: de Oculus for Business-editie. In deze blog gaan we hier verder op in en leggen we uit wat deze business-editie anders maakt dan de standaard Oculus Quest 2. Direct naar de mogelijkheden gaan om Oculus Quest 2 for Business te kopen? Vul het Oculus Quest 2 for Business aanvraagformulier in om een offerte van ons te ontvangen.

Oculus for Business neemt fysieke barrières weg en biedt krachtige nieuwe manieren om verbinding te maken, samen te werken en te leren.

Oculus is enkele jaren geleden overgenomen door techgigant Facebook, en staat inmiddels bekend als dé marktleider op gebied van VR-hardware. Met de Quest 2 heeft Oculus een homerun geslagen en behoren ze nu tot de absolute top van VR hardware voor consumenten. Omdat Oculus van het bedrijf Facebook is stellen zij voor iedere Oculus-gebruiker de verplichting om met een (actief) Facebook-account in te loggen op de headset. Zo wil Oculus voorkomen dat de Quest 2-headset, zonder licentie, op plekken gebruikt wordt waar dit eigenlijk niet mag (zoals binnen een bedrijf of bij een virtual reality-speelhal).

Met de Quest for Business licentie baken je dit probleem direct af. Naast de extra softwaremogelijkheden (zoals Kiosk Modus en apparaatbeheer) mag je de Oculus Quest 2 zonder problemen gebruiken in een zakelijke of commerciële omgeving. Je hoeft tevens niet meer in te loggen met een actief Facebook-account, wat een pré is voor veel zakelijke organisaties, zoals overheidsinstanties en hogescholen.

* Uit onderzoek van Steam is gebleken dat maar liefst 57% van alle Steam-gebruikers een headset van Facebook/Oculus gebruikt.

Quest 2 for Business Hardware

De zakelijke editie van Quest 2 biedt exact dezelfde hardware specificaties als de consumentenversie. Het is een standalone headset, wat betekent dat de VR-bril geen gebruik hoeft te maken van een externe computer. Verder heeft de Quest 2 headset ingebouwde tracking sensoren waardoor het opzetten van externe sensoren, zoals je dat met een HTC VIVE doet, niet meer nodig is.

De Quest 2 is een lichtgewicht headset met een compact design. Waar de Quest 1 nog veel druk op de voorkant van de headset gaf (waardoor je na een tijdje spelen rode drukplekken op je voorhoofd kreeg) biedt de nieuwe Quest 2 een veel comfortabelere ervaring. De headset wordt standaard geleverd met een elastieke band zoals bekend bij de Oculus Go. Maar voor extra comfort is de Elite Strap aan te schaffen, wat de headset net wat comfortabeler laat zitten. En wil je het helemaal goed doen, dan kun je de Elite Strap met een ingebouwde batterij aanschaffen om nog langer te kunnen genieten van de Quest 2.

Over het algemeen is de bouwkwaliteit van de headset gewoon erg goed. Alleen de lenzen laten wat te wensen over. Deze zijn maar beperkt verstelbaar, waardoor het voor sommige gebruikers moeilijk kan zijn om het beeld goed scherp te stellen. Bovendien, hoewel de resolutie van de Quest 2 for Business hoger is dan die van sommige vergelijkbare standalone headsets, voelt de grafische weergave net wat minder goed aan. Dit merk je met name bij grafisch veeleisende VR-spellen, zoals Arizona Sunshine en The Climb.

Oculus

Quest 2 for Business Software

De Oculus for Business-toepassingen komen pas echt tot zijn recht wanneer het aankomt op de software. Zoals eerder aangeven zit er weinig verschil in de hardware tussen de consumentenversie en de business-versie. Maar vanuit de software kant zijn er een hoop dingen die alleen met de Quest 2 for Business mogelijk zijn.

Zo is een van de grootse voordelen van Quest for Business de functie Apparaatbeheer. Hiermee kunnen zakelijke gebruikers alle Quest 2-brillen die zij in bezit hebben koppelen aan een eigen Oculus workplace en vanuit daar volledig remote bedienen. Hiermee kan de beheerder bijvoorbeeld alle headsets van afstand inrichten en beheren, inclusief het in- en uitschakelen van bepaald functies en het bepalen welke apps op elke headset wordt geïnstalleerd. Aangezien er geen standaard app store op de headset zit, is dit de enige manier om apps te installeren zonder sideloading. Houd er rekening mee dat voor het implementeren van apps op deze manier APK's moeten worden toegevoegd, wat betekent dat je voorlopig moet samenwerken met ontwikkelaars van zakelijke VR-apps, bijvoorbeeld Reality on Demand Studios en Enversed Studios, om apps correct te laten implementeren. Let op: het is dus niet standaard mogelijk om van de (consumenten) Oculus Home-applicaties gebruik te maken.

Data- en gegevensprivacy

Gegevensprivacy is een constante zorg voor bedrijven, vooral als het gaat om werknemersgegevens. Dit wordt belangrijk in de VR-ruimte, aangezien VR-headsets een grote hoeveelheid gegevens over gebruikers kunnen verzamelen en rapporteren als onderdeel van hun normale werking. Hoewel dit zeker het geval is voor de consumentenversie, heeft Oculus de gegevensverzameling en -rapportage voor de zakelijke versie van Quest 2 verminderd. Maar er worden nog steeds gegevens verzameld, vooral als je hand-tracking inschakelt voor gebarenbediening. Met deze voorwaarden dien je als gebruiker akkoord te gaan alvorens de headset te gebruiken is.

Met de consumentenversie van Quest 2 dien je ten alle tijden ingelogd te zijn met een actief Facebook-account. Het is niet mogelijk om een apart account speciaal voor de Quest 2 aan te maken, omdat Oculus actief op zoek is naar zogeheten "ghost accounts". Wanneer je dit toch doet kan dit resulteren in een blokkade van je account, wat de headset onbruikbaar maakt. Gelukkig is deze barrière bij de Quest 2 for Business-variant weggehaald. Je hoeft hier niet in te loggen met een Facebook-account, enkel met een apart Oculus workplace-account (niet gekoppeld aan Facebook).

Sideloading en streaming

Via het Apparaatbeheer worden de meeste apps vanaf afstand op de Quest 2 gezet, echter is het ook mogelijk om dit via andere manieren te doen. De eerste is door de Oculus desktop-app op een computer te installeren en de headset via een USB-kabel op de computer aan te sluiten. Hiermee wordt Oculus Link ingeschakeld, waarmee je applicaties en games op de computer kunt uitvoeren en naar de headset kunt streamen zonder deze op de headset zelf te installeren. Met deze methode kun je de headset gebruiken om VR-content uit de normale Oculus-winkel te bekijken en uit te voeren. Het is belangrijk om te vermelden dat de computer hiervoor aan bepaalde moet voldoen om Oculus Link-compatible te zijn.

De andere methode is via sideloading met een programma als SideQuest, waarmee je apps rechtstreeks op de headset kunt installeren, op voorwaarde dat je eerst de ontwikkelaarsmodus voor de headset inschakelt via Apparaatbeheer. Houd er rekening mee dat er een limiet is voor het aantal beheerde headsets dat tegelijkertijd in de ontwikkelaarsmodus kan zitten. Deze methode vereist dat de applicatie wordt gestart terwijl de headset is aangesloten op de computer. Nadat de applicatie is opgestart kan de headset wel weer worden losgekoppeld en normaal worden gebruikt.

Conclusie: is Oculus Quest 2 for Business het waard?

Quest 2 for Business is op dit moment de beste zakelijke optie voor standalone VR-ervaringen. Vanwege het hoge gebruiksgemak, de goede beeldkwaliteit en de uitgebreide (remote) software opties biedt de Quest 2 for Business veel toepassingen op het gebied van zakelijke VR. Mocht je echter beschikken over krachtige een PC en het geen probleem vinden om een niet-mobiele opstelling te hebben, dan is de PC-gestuurde VR-bril zoals HTC VIVE Pro nog steeds een erg goede optie. De externe sensoren bieden een betere tracking ervaring en omdat de bril wordt aangesloten op de grafische kaart van de computer kunnen games en applicaties veel mooier worden weergeven. Ook de nieuwe HP Reverb G2 is vanwege de extreem hoge beeldresolutie nog steeds een goede keuze voor het afspelen van (hoge kwaliteit) applicaties en games op de computer.

Maar ben je juist wél op zoek naar een VR-bril die makkelijk te gebruiken en mobiel te implementeren is? Dan is de Oculus Quest 2 for Business de juiste keuze!

Meer informatie over Oculus Quest 2 for Business? Neem contact met ons op en wij helpen je graag verder! Liever direct een offerte ontvangen? Vul dan het Oculus Quest 2 for Business aanvraagformulier in en wij zullen u zo snel mogelijk voorzien van een voorstel.

Veelgestelde vragen

 • Wat is Oculus for Business?

  Oculus for Business is een gebundelde zakelijke oplossing die kan worden gekocht via geautoriseerde zakelijke resellers. Oculus for Business op Oculus Quest en Quest 2 biedt een veilige en betrouwbare oplossing om virtual reality (VR) te implementeren in een zakelijke omgeving. De aanbieding omvat: een licentie van één jaar voor de bedrijfssoftware (met mogelijkheid tot verlenging) die je kunt gebruiken om VR-apparaten in te stellen en te beheren; 24 maanden garantie op bedrijfsniveau voor snelle retourneringen; 24 maanden klantenondersteuning op bedrijfsniveau.

 • Waar koop je Oculus for Business?

  Oculus for Business is te koop via Unbound VR. Vul het Oculus Quest 2 for Business aanvraag formulier in om een offerte te ontvangen.

 • Wat is het verschil tussen de consumenteneditie van apparaten die je in de detailhandel en online kunt vinden en de zakelijke editie?

  Er zit geen verschil in de hardware van consumenten- en bedrijfsapparaten. Voor de consumenteneditie van apparaten is echter een Facebook-account vereist, terwijl de zakelijke editie van apparaten wordt toegewezen en beheerd zonder dat hiervoor Facebook-accounts op gebruikersniveau zijn vereist. Daarbij zijn Oculus Quest en Quest 2 geschikt voor onze end-to-end Oculus for Business-oplossing, zoals hier beschreven. De software in de headset van de Oculus Quest verschilt van die in de consumentenapparaten.

 • Voor wie is de Oculus for Business-oplossing ontworpen?

  De Oculus for Business-oplossing is ontworpen voor: bedrijven die voor hun werknemers op grote schaal een VR-oplossing willen implementeren met intern ontwikkelde VR-inhoud of VR-inhoud van een externe ontwikkelaar die niet is verkregen via de Oculus-winkel, en die hun eigen apparaatgroep willen beheren; bedrijven die op grote schaal een VR-oplossing willen implementeren voor klanten (zoals demo's en VR-ervaringen) onder directe supervisie en beheer van het bedrijf. Apparaten die in dit model worden gebruikt, worden rechtstreeks door het bedrijf beheerd en mogen niet door eindgebruikers mee naar huis worden genomen; en ontwikkelaars die hun app testen om deze beschikbaar te maken via Oculus for Business. Dit is alleen voor testdoeleinden. Ontwikkelaars mogen geen implementaties beheren namens klanten van een bedrijf.

 • Kan ik mijn bestaande apparaten upgraden naar de Oculus for Business-oplossing?

  Nee. De Oculus for Business-oplossing is alleen beschikbaar als zelfstandige product-SKU die kan worden aangeschaft via een geautoriseerd zakelijk kanaal. Oculus for Business is alleen beschikbaar op het Quest-platform, maar moet al worden aangeschaft op het moment dat je de apparaten koopt. Een consumentenversie van een Quest-apparaat kan niet worden geüpgraded naar het Oculus for Business-platform.

 • Kunnen we contact leggen met een externe ontwikkelaar of onafhankelijke softwareverkoper (ISV) om inhoud te ontwikkelen?

  Ja. Je kunt contact leggen met een externe ontwikkelaar of ISV of je eigen inhoud ontwikkelen voor de bedrijfssoftware.

 • Kunnen we in de Oculus-winkel gekochte inhoud gebruiken voor commerciële doeleinden?

  De inhoud die je koopt in de Oculus-winkel is bedoeld voor gebruik door consumenten. Als je externe inhoud wilt gebruiken op je Oculus for Business-producten of je Oculus-consumentenproducten voor commercieel gebruik, moet je toestemming hebben van de relevante derde partij om diens inhoud te gebruiken voor commerciële of zakelijke doeleinden. Houd er rekening mee dat er geen Oculus-winkel beschikbaar is voor de bedrijfssoftware van Oculus for Business.

 • Kan ik mijn Oculus for Business-apparaten leasen aan derden?

  Je mag apparaten kopen en deze gebruiken in je eigen bedrijf of voor een demonstratie. De gebruikersovereenkomst voor bedrijven staat echter niet toe dat producten aan derden worden geleaset, tenzij je personeel te allen tijde aanwezig is om het gebruik van je apparaten door derden te beheren en in de gaten te houden. Voor dergelijk verhuur onder toezicht gelden de aanvullende voorwaarden van de Licentie voor Extended Community-headset op http://business.oculus.com/legal/headset-extended-community-license/.

 • Bestaat er een mogelijkheid om de mobiele app Apparaatbeheer, webapp, of platformservices van Oculus aan te passen of te omzeilen?

  Je mag de mobiele app Apparaatbeheer, webapplicatie of platformservices van Oculus niet aanpassen of omzeilen. Dit omvat het maken van een aangepaste app-launcher in kioskmodus die gebruikers toegang geeft tot meerdere apps zonder terug te gaan naar de startpagina van Oculus of het maken van bedrijfseigen interfaces, interfaces voor app-programmering of een externe appstore of marktplaats. De enige uitzondering op deze beperking is dat te allen tijde maximaal 10 van je apparaten tegelijkertijd in ontwikkelaarsmodus mogen staan. Dit stelt je eventueel in staat om bepaalde platformservices van Oculus te omzeilen indien gebruikt in overeenstemming met de toepasselijke vereisten van de ontwikkelaarsmodus.

 • Wat is Workplace en waarom wordt me gevraagd om een Workplace-account te maken?

  Zakelijke VR-oplossingen hebben een sterke beveiliging nodig. Daarom hebben we de Oculus for Business-bedrijfssoftwareoplossing ontwikkeld op basis van de beveiligingsinfrastructuur en privacypraktijken van wereldklasse van Workplace van Facebook. Dit omvat een sterke beveiliging van het datacentrum, 24/7 bedreigingsmonitoring, encryptielagen en geavanceerde technologieën zoals machinaal leren. We hebben ook het Workplace-beleid overgenomen om organisaties controle en eigenaarschap te geven van hun VR-applicatiegegevens. Je Oculus for Business-beheerder heeft een Workplace-account nodig om je Oculus for Business-bedrijfssoftware te beheren.

 • Heeft mijn bedrijf een Workplace-account nodig voor elke Oculus for Business-headset die we aanschaffen?

  Nee, je hebt alleen accounts nodig voor je beheerders, maar niet voor iedere headset. Het kan zijn dat je Oculus for Business-beheerder en je Workplace-beheerder niet dezelfde persoon zijn.

 • Welke garanties en ondersteuning worden er geboden voor het Oculus for Business-product?

  Oculus for Business-producten omvatten onze verbeterde zakelijke ondersteuning die gedurende de garantieperiode ondersteuning biedt voor hardware en software via een speciaal helpcentrum, chat, e-mail en telefoon (terugbellen). Oculus for Business-producten hebben ook een verlengde hardwaregarantie van 24 maanden en komen in aanmerking voor geavanceerde vervanging.

 • Toegestane vormen van verhuren en leasen

  Je mag Oculus for Business-producten uitsluitend verhuren of leasen aan een derde partij als onderdeel van een service of een andere aanbieding, mits je te allen tijde personeel aanwezig hebt dat het gebruik van de headsets beheert en in de gaten houdt.

  Je mag niet toestaan dat een derde partij de headsets verhuurt, zonder dat de headsets onder jouw supervisie en beheer zijn. Je headsets achterlaten bij derde partijen is niet toegestaan.

 • Zijn er alternatieven voor de Oculus Quest 2 headset?

  Indien je op zoek bent naar een zakelijke standalone 6 DOF VR-bril, dan zijn er de volgende opties beschikbaar: HTC VIVE Focus Plus, Pico Neo 2 en de XRSpace Manova.

  Indien je op zoek bent naar een zakelijke PC-gestuurde VR-bril, dan kun je eens kijken naar: HP Reverb G2, HTC VIVE Pro en de HTC VIVE Cosmos (Elite).

Meer weten?

Meer weten over dit onderwerp? Neem contact met ons op!

Stuur een e-mail Bekijk meer blogs

is toegevoegd aan je winkelmandje.