Unbound virtual reality

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

Alles wat je moet weten over Oculus Quest 2 voor Business (OFB)

De nieuwe Oculus Quest 2 is een van de beste standalone VR-headsets van dit moment. Met de krachtige ingebouwde processor heb je geen computer meer nodig om de headset aan te sturen, je hebt geen externe sensoren nodig om bewegingen te kunnen volgen, en het gehele pakket is ook nog eens voor een relatief lage aanschafprijs te kopen. Het is dan ook niet gek dat Oculus op dit moment de VR-markt volledig domineert*. Maar tot op heden heeft Oculus één groot nadeel: het is een consumenten headset en het wordt je vanwege bepaalde restricties erg lastig gemaakt om deze in een zakelijke of commerciële omgeving te gebruiken. Gelukkig heeft Oculus daar iets op gevonden: de Oculus for Business-editie. In deze blog gaan we hier verder op in en leggen we uit wat deze business-editie anders maakt dan de standaard Oculus Quest 2.

Oculus for Business neemt fysieke barrières weg en biedt krachtige nieuwe manieren om verbinding te maken, samen te werken en te leren.

Oculus is enkele jaren geleden overgenomen door techgigant Facebook, en staat inmiddels bekend als dé marktleider op gebied van VR-hardware. Met de Quest 2 heeft Oculus een homerun geslagen en behoren ze nu tot de absolute top van VR hardware voor consumenten. Omdat Oculus van het bedrijf Facebook is stellen zij voor iedere Oculus-gebruiker de verplichting om met een (actief) Facebook-account in te loggen op de headset. Zo wil Oculus voorkomen dat de Quest 2-headset, zonder licentie, op plekken gebruikt wordt waar dit eigenlijk niet mag (zoals binnen een bedrijf of bij een virtual reality-speelhal).

Met de Quest for Business licentie baken je dit probleem direct af. Naast de extra softwaremogelijkheden (zoals Kiosk Modus en apparaatbeheer) mag je de Oculus Quest 2 zonder problemen gebruiken in een zakelijke of commerciële omgeving. Je hoeft tevens niet meer in te loggen met een actief Facebook-account, wat een pré is voor veel zakelijke organisaties, zoals overheidsinstanties en hogescholen.

* Uit onderzoek van Steam is gebleken dat maar liefst 57% van alle Steam-gebruikers een headset van Facebook/Oculus gebruikt.

Quest 2 for Business Hardware

De zakelijke editie van Quest 2 biedt exact dezelfde hardware specificaties als de consumentenversie. Het is een standalone headset, wat betekent dat de VR-bril geen gebruik hoeft te maken van een externe computer. Verder heeft de Quest 2 headset ingebouwde tracking sensoren waardoor het opzetten van externe sensoren, zoals je dat met een HTC VIVE doet, niet meer nodig is.

De Quest 2 is een lichtgewicht headset met een compact design. Waar de Quest 1 nog veel druk op de voorkant van de headset gaf (waardoor je na een tijdje spelen rode drukplekken op je voorhoofd kreeg) biedt de nieuwe Quest 2 een veel comfortabelere ervaring. De headset wordt standaard geleverd met een elastieke band zoals bekend bij de Oculus Go. Maar voor extra comfort is de Elite Strap aan te schaffen, wat de headset net wat comfortabeler laat zitten. En wil je het helemaal goed doen, dan kun je de Elite Strap met een ingebouwde batterij aanschaffen om nog langer te kunnen genieten van de Quest 2.

Over het algemeen is de bouwkwaliteit van de headset gewoon erg goed. Alleen de lenzen laten wat te wensen over. Deze zijn maar beperkt verstelbaar, waardoor het voor sommige gebruikers moeilijk kan zijn om het beeld goed scherp te stellen. Bovendien, hoewel de resolutie van de Quest 2 for Business hoger is dan die van sommige vergelijkbare standalone headsets, voelt de grafische weergave net wat minder goed aan. Dit merk je met name bij grafisch veeleisende VR-spellen, zoals Arizona Sunshine en The Climb.

Oculus

Quest 2 for Business Software

De Oculus for Business-toepassingen komen pas echt tot zijn recht wanneer het aankomt op de software. Zoals eerder aangeven zit er weinig verschil in de hardware tussen de consumentenversie en de business-versie. Maar vanuit de software kant zijn er een hoop dingen die alleen met de Quest 2 for Business mogelijk zijn.

Zo is een van de grootse voordelen van Quest for Business de functie Apparaatbeheer. Hiermee kunnen zakelijke gebruikers alle Quest 2-brillen die zij in bezit hebben koppelen aan een eigen Oculus workplace en vanuit daar volledig remote bedienen. Hiermee kan de beheerder bijvoorbeeld alle headsets van afstand inrichten en beheren, inclusief het in- en uitschakelen van bepaald functies en het bepalen welke apps op elke headset wordt geïnstalleerd. Aangezien er geen standaard app store op de headset zit, is dit de enige manier om apps te installeren zonder sideloading. Houd er rekening mee dat voor het implementeren van apps op deze manier APK's moeten worden toegevoegd, wat betekent dat je voorlopig moet samenwerken met ontwikkelaars van zakelijke VR-apps, bijvoorbeeld Reality on Demand Studios en Enversed Studios, om apps correct te laten implementeren. Let op: het is dus niet standaard mogelijk om van de (consumenten) Oculus Home-applicaties gebruik te maken.

Data- en gegevensprivacy

Gegevensprivacy is een constante zorg voor bedrijven, vooral als het gaat om werknemersgegevens. Dit wordt belangrijk in de VR-ruimte, aangezien VR-headsets een grote hoeveelheid gegevens over gebruikers kunnen verzamelen en rapporteren als onderdeel van hun normale werking. Hoewel dit zeker het geval is voor de consumentenversie, heeft Oculus de gegevensverzameling en -rapportage voor de zakelijke versie van Quest 2 verminderd. Maar er worden nog steeds gegevens verzameld, vooral als je hand-tracking inschakelt voor gebarenbediening. Met deze voorwaarden dien je als gebruiker akkoord te gaan alvorens de headset te gebruiken is.

Met de consumentenversie van Quest 2 dien je ten alle tijden ingelogd te zijn met een actief Facebook-account. Het is niet mogelijk om een apart account speciaal voor de Quest 2 aan te maken, omdat Oculus actief op zoek is naar zogeheten "ghost accounts". Wanneer je dit toch doet kan dit resulteren in een blokkade van je account, wat de headset onbruikbaar maakt. Gelukkig is deze barrière bij de Quest 2 for Business-variant weggehaald. Je hoeft hier niet in te loggen met een Facebook-account, enkel met een apart Oculus workplace-account (niet gekoppeld aan Facebook).

Sideloading en streaming

Via het Apparaatbeheer worden de meeste apps vanaf afstand op de Quest 2 gezet, echter is het ook mogelijk om dit via andere manieren te doen. De eerste is door de Oculus desktop-app op een computer te installeren en de headset via een USB-kabel op de computer aan te sluiten. Hiermee wordt Oculus Link ingeschakeld, waarmee je applicaties en games op de computer kunt uitvoeren en naar de headset kunt streamen zonder deze op de headset zelf te installeren. Met deze methode kun je de headset gebruiken om VR-content uit de normale Oculus-winkel te bekijken en uit te voeren. Het is belangrijk om te vermelden dat de computer hiervoor aan bepaalde moet voldoen om Oculus Link-compatible te zijn.

De andere methode is via sideloading met een programma als SideQuest, waarmee je apps rechtstreeks op de headset kunt installeren, op voorwaarde dat je eerst de ontwikkelaarsmodus voor de headset inschakelt via Apparaatbeheer. Houd er rekening mee dat er een limiet is voor het aantal beheerde headsets dat tegelijkertijd in de ontwikkelaarsmodus kan zitten. Deze methode vereist dat de applicatie wordt gestart terwijl de headset is aangesloten op de computer. Nadat de applicatie is opgestart kan de headset wel weer worden losgekoppeld en normaal worden gebruikt.

Conclusie: is Oculus Quest 2 for Business het waard?

Quest 2 for Business is op dit moment de beste zakelijke optie voor standalone VR-ervaringen. Vanwege het hoge gebruiksgemak, de goede beeldkwaliteit en de uitgebreide (remote) software opties biedt de Quest 2 for Business veel toepassingen op het gebied van zakelijke VR. Mocht je echter beschikken over krachtige een PC en het geen probleem vinden om een niet-mobiele opstelling te hebben, dan is de PC-gestuurde VR-bril zoals HTC VIVE Pro nog steeds een erg goede optie. De externe sensoren bieden een betere tracking ervaring en omdat de bril wordt aangesloten op de grafische kaart van de computer kunnen games en applicaties veel mooier worden weergeven. Ook de nieuwe HP Reverb G2 is vanwege de extreem hoge beeldresolutie nog steeds een goede keuze voor het afspelen van (hoge kwaliteit) applicaties en games op de computer.

Maar ben je juist wél op zoek naar een VR-bril die makkelijk te gebruiken en mobiel te implementeren is? Dan is de Oculus Quest 2 for Business de juiste keuze!

Meer informatie over Oculus Quest 2 for Business? Neem contact met ons op en wij helpen je graag verder! Liever direct een offerte ontvangen? Vul dan het Oculus Quest 2 for Business aanvraagformulier in en wij zullen u zo snel mogelijk voorzien van een voorstel.

Veelgestelde vragen over Oculus Quest 2 voor Business

 • Wat is de Oculus voor Business?

  Oculus voor business is de zakelijke garantie en licentie die Oculus biedt voor professionele gebruikers die de headset in een zakelijke of commerciële omgeving willen gaan inzetten.

 • Wat is er anders aan de Oculus voor Business-versie dan de standaard versie?

  De hardware is exact gelijk aan de consumenten-versie, maar er zit een verschil in de software. Met Oculus for business krijg je als (eind)gebruiker toegang tot een centraal punt waarop je meerdere VR-brillen tegelijkertijd kunt aansturen. Hiermee kun je bijvoorbeeld vanaf 1 computer meerdere VR-headsets tegelijkertijd updaten. Dit is bedoeld voor bedrijven en/of organisaties die de Oculus Quest 2-bril willen implementeren zonder dat iedere gebruiker afzonderlijk met de bril aan de gang gaat.

  Naast een centrale hub voor het updaten en besturen van de VR-brillen, zit er bij de Oculus voor Business een zakelijke garantieservice die garantie en reparatie (aan)vragen direct met Oculus afhandelt.

 • Mag een standaard Oculus Quest 2-bril ook in een zakelijke omgeving worden gebruikt?

  De standaard versie van Oculus Quest 2 is bedoeld voor consument- en thuisgebruik. Het is niet bij wet verboden om de Quest 2 in een zakelijke of in een commerciële omgeving te gebruiken, maar Oculus maakt het wel lastig om dit te doen. Zo dien je met de standaard variant ten alle tijden te zijn ingelogd met een 'actief' Facebook-account. Je kunt dus geen "ghost" account aanmaken en hiermee inloggen op de headset. Je dient echt in het bezit te zijn van een actief Facebook-account om in te kunnen loggen op de Oculus Store.

 • Wanneer word ik gezien als zakelijke Oculus-gebruiker?

  Onder zakelijk gebruikt wordt alles verstaan wat buiten het "standaard" consumenten-gebruik valt. Simpel gezegd: wanneer je de headset buiten de woonkamer van je eigen huis gebruikt valt het onder zakelijk of commercieel gebruik (met de nodige nuance).

  Wanneer je een (hoge)school, een bedrijf of een entertainment centrum of een ander soort organisatie bent valt dit altijd onder het zakelijke gebruik van de headset.

 • Hoe worden de Oculus voor Business-brillen geleverd?

  Wanneer u besluit een Oculus voor Business-order te plaatsen bij ons, vragen wij u eerst om het Oculus voor Business-formulier in te vullen. Dit formulier wordt doorgestuurd naar ons leverancier, welke daarna direct contact met u opneemt. De levering van Oculus voor Business-brillen komt direct bij onze leverancier vandaan. Afhankelijk van de huidige voorraden kan het enkele dagen tot weken duren voordat u de Oculus voor Business-order ontvangt.

Diederik Hermsen- XR Product Specialist

Vragen? Neem contact op met mij!

Wil je meer weten over dit onderwerp? Ik help je graag verder!

Stuur mij een e-mail Bekijk onze andere blogs

is toegevoegd aan je winkelmandje.