Unbound virtual reality

Gekeurde webshop

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

VR Game Licenties

VR games gebruiken in een commerciële omgeving
© Viveport Infinity

Hoe zorg je er voor dat je een VR game in een commerciële omgeving mag gebruiken?

Door de exponentiële groei en ontwikkeling van Virtual Reality in de laatste jaren, komt er ook een enorme groei in de Virtual Reality entertainment branche. Er zijn steeds meer VR arcades die allerlei soorten VR experiences aanbieden aan hun klanten. Dat is ook niet gek, want VR wordt steeds toegankelijker voor de massa en arcades kunnen al klein beginnen. Je hebt ten slotte alleen een VR headset (en mogelijk een computer) nodig om iemand al te laten spelen. Er zijn zelfs een aantal gratis (demo) games die goed de kwaliteiten van VR content laten zien, waardoor het instappen in de VR markt een goede zet is. Maar helaas mag je niet zomaar alle VR content kosteloos gebruiken. Als je Virtual Reality wilt gaan aanbieden in een commerciële omgeving - dat wil zeggen: een omgeving waarin je van plan bent geld te gaan verdienen - dan dien je over een game-licentie te beschikken.

Een paar jaar geleden was er nog amper sprake van een game licentie; je kocht gewoon een spel en kon dit gaan aanbieden. Echter zitten de game developers er tegenwoordig een stuk directer op, waardoor jij je als VR arcade moet verdiepen in de licenties. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook een hoop hulpmiddelen om de licenties wat makkelijker en overzichtelijker te maken. In dit artikel lees je daarom alles over het aanvragen, gebruiken en kopen van game licenties.

Wat is een VR game licentie?

De meest gebruikte VR platformen zijn SteamVR, VivePort en Oculus Home. In de game-bibliotheek zijn ontzettend veel games te vinden, vaak al voor schappelijke prijzen. Je mag deze game dan kopen, maar niet delen met andere mensen. Je zult daarom bij alle platformen de mededeling krijgen dat je de game niet mag verspreiden. Doe je dit toch, dan kan dit resulteren in ban van je arcade account of - misschien wel erger - een permanente ban van het platform. Op deze manier is het niet meer mogelijk om van de games gebruik te maken, en dat is natuurlijk het laatste dat je wilt als VR arcade. Bekijk daarom altijd eerst even of het mogelijk is om een commerciële licentie voor een game te krijgen is, voordat je het voor de grote massa openstelt.

SteamVR user agreement
© Steam

Welke opties heb je dan wel?

Gelukkig zijn er meerdere manieren om VR games wél te mogen aanbieden binnen je VR arcade. Over het algemeen worden er (één van) twee manieren gebruikt: 1) een directe licentie of overeenkomst aanvragen bij de developer, of 2) via een extern software management systeem.

Optie 1: Vraag het direct aan de developer

Misschien wel de makkelijkste en straight forward manier is om direct een licentie bij de developer aan te vragen. Via het game platform waarop de game wordt aangeboden is het vaak goed mogelijk om in contact te komen met een developer. Je kunt op deze manier de developer vragen hoe zij hun games bij andere arcades aanbieden. De manier waarop dit gebeurt verschilt per game en per developer. Sommige games vragen om een eenmalige aanschaf, andere vragen om een betaling per minuut. Het is dus volledig afhankelijk van de developer en de game welke manier van licensing zij jou kunnen aanbieden.

Als je eenmaal contact hebt gemaakt met een VR game developer, kun je het gaan hebben over de de overeenkomst die jullie met elkaar willen sluiten. Jij wilt ten slotte de game in je VR arcade kunnen aanbieden, en de developer wilt een vergoeding krijgen voor zijn geleverde werk. De meest gewaardeerde manier om tot een overeenkomst tussen gebruiker en developer te komen is om vooraf een licentieovereenkomst op te stellen. Dit is een juridisch document waarin jij een voorstel naar de developer doet om de game te mogen gebruiken. Na ondertekening van dit document krijg je bepaalde rechten voor het gebruik van de VR game, in ruil voor een bepaald bedrag dat jij aan de developer betaalt.

Welke partners heeft Unbound VR?

Op het gebied van virtual reality loopt Nederland nog enigszins achter in vergelijking met andere (veelal Aziatische) landen. De absolute VR top ligt op het moment in Zuid-Korea. Om deze reden zijn wij bij Unbound VR om de tafel gaan zitten met Koreaanse developers. Wij hebben daarom een exclusief Nederlands distributeurschap met twee van deze Koreaanse partijen. Dus wil je echt iets unieks aanbieden in jouw VR arcade? Dat enkel en alleen bij jouw arcade te spelen is? Neem dan contact met ons op zodat wij je in contact kunnen brengen met deze developers.

Reality MagiQ

Reality MagiQ heeft als doel om state-of-the-art location-based games te creëeren, om gebruikers een hyperrealistische VR experience te laten ervaren. Dit doen zij door gebruik te maken van een combinatie van virtual reality en haptische feedback van virtuele objecten. De titels die ze aanbieden variëren van sport- tot atmosferische games, geschikt voor zowel kleine als grote VR arcades.

Mediafront

Mediafront is een Koreaans development bedrijf dat zich op thematische VR experiences richt. Op het gebied van virtual reality bieden zij drie ervaringen aan: een digitaal experience park (mixed reality), realistische media met simulatoren (virtual reality) en bewegende holografische beelden (augmented reality). Door dit brede aanbod onderscheidt Mediafront zich op gebied van thematische VR experiences en is het mogelijk om bijna alles in de virtuele wereld na te maken.


Optie 2: Via een software management systeem

Een arcade software management systeem is in essentie een overkoepelend platform van gelicenseerde VR games. Game developers zijn aangesloten bij het platform en wanneer jij een overeenkomst sluit met het platform heb je automatisch de toestemming van een developer om de game te mogen gebruiken. Ook voor dit platform zijn er weer verschillende mogelijkheden, maar wij zullen de twee meest gebruikte game licentie platformen hier voor je toelichten.

SpringboardVR logo
© SpringboardVR

Springboard VR

SpringboardVR is een game licentie platform speciaal gemaakt voor Virtual Reality arcades. De core-business van SpringboardVR is het verzorgen van de game licenties, maar er zijn ook ontzettend veel andere handige functionaliteiten die SpringboardVR jouw arcade kan bieden. Zo biedt SpringboardVR de mogelijkheid om vanaf een centraal punt meerdere VR stations te managen, geeft het je inzicht en analyseert het je gespeelde VR games, in-game software om gebruikers een tutorial van de controllers en headset te geven en bieden zij een handige tool om een boekingssysteem in je arcade te implementeren.

De game licenties van SpringboardVR worden geregeld via de ‘marketplace’. Op deze licentie markt worden content creators en developers direct verbonden met VR arcade operators, waardoor het veel gemakkelijker is om in contact te komen met elkaar. Je hoeft niet meer te onderhandelen of zelf met een juridisch document te komen, maar alles is al van tevoren geregeld en vastgesteld. Na het afsluiten van een abonnement bij SpringboardVR betaal je een vast bedrag per maand en worden afschrijvingen automatisch voldaan. Per game verschilt het bedrag dat je (vaak per minuut) moet betalen, maar het komt gemiddeld op zo’n €0,07 per minuut uit.

Wat kost SpringboardVR?

Je kunt alle prijzen en games van SpringboardVR hier bekijken.

Viveport logo
© Viveport

Viveport Arcade

Viveport Arcade is - net zoals Springboard VR - een game licentie platform. Viveport biedt support voor HTC Vive producten en de Oculus Rift. Naast het grote aanbod van VR games (meer dan 600 titels) bieden zij ook een software management oplossing voor jouw VR headset. Ook hier is het mogelijk om via een centrale computer alle gegevens van jouw VR arcade te bekijken, te analyseren en te managen.

Viveport Arcade biedt twee manieren van betaling aan: pay-as-you-go en een maandelijkse abonnementsvorm. Het voordeel van pay-as-you go is dat je alleen het bedrag uitgeeft aan VR games die gespeeld worden. Via deze manier koop je ‘punten’ die je kunt uitgeven per VR game. Dit is een goede oplossing voor startende en/of kleinere VR arcades, omdat je op deze manier nog geen grote maandelijkse uitgave hoeft te doen.

Het is bij Viveport Arcade ook mogelijk om maandelijks te betalen. Je sluit een maandelijks ‘abonnement’ af waarmee je een aantal games kunt spelen. De abonnementsprijs is iedere maand hetzelfde. Deze vorm van betaling is daarom een goede licentie overeenkomst wanneer je een grote VR arcade hebt of met enige zekerheid veel bezoekers trekt. Je kunt ook een combinatie van bovenstaande methoden maken: pay-as-you-go om een game uit te testen, en vervolgens een maandelijks abonnement aansluiten wanneer je merkt dat het aanslaat.

Wat kost Viveport Arcade?

Je kunt alle prijzen en games van Viveport Arcade hier bekijken.

Wil je meer weten over het zakelijk gebruiken van VR games? Of heb je een andere vraag? Neem dan contact op met onze klantenservice door een e-mail te sturen naar: klantenservice@unboundvr.nl.

Product was successfully added to your shopping cart.