Bedankt voor uw interesse!
U ontvangt vanaf nu geen service mailings meer van Unbound VR.
Terugkijkend op de afgelopen jaren hebben met name PC-gestuurde VR-brillen, zoals HTC Vive (Pro) en Oculus Rift (S), het VR-landschap gedomineerd. Echter lijkt er een verschuiving plaats te vinden in deze voorkeur. Steeds meer gebruikers zijn op zoek naar het gemak van een standalone VR-bril. Je hebt bij een standalone bril tenslotte geen externe PC en geen externe sensoren meer nodig. Je zet de VR-bril simpelweg op en kunt direct aan de gang gaan met de VR-content.
Eind 2018 is de eerste 6 DOF consumenten-standalone headset aangekondigd: de Oculus Quest. Deze bril bleek een enorme hit te zijn en heeft ervoor gezorgd dat virtual reality een enorme boost heeft gekregen. Inmiddels is er een tweede versie van deze VR-bril ontwikkeld; Oculus Quest 2. Maar deze bril heeft 1 groot nadeel: de Oculus Quest 2 mag niet standaard worden gebruikt door bedrijven.
Veel bedrijven en andere zakelijke gebruikers zijn daarom op zoek naar een alternatief. Gelukkig is er anno 2020 een goede kanshebber voor beste standalone VR-bril, namelijk: de Pico Neo 2. In deze blog kijken we naar de verschillen tussen Oculus Quest 2 en Pico Neo 2 en geven we een advies over de bril die het beste bij jouw wensen past.
Allereerst starten we met een vergelijking tussen de specificaties van de twee VR-brillen:
Oculus Quest 2
Pico Neo 2
Het eerste wat opvalt wanneer je de Pico Neo 2 voor het eerst opzet, is het verbeterde comfort. De Oculus Quest 2 heeft (net zoals de Oculus Go) een slap elastiek wat de headset op zijn plaats houdt. Echter is dit alles behalve comfortabel. De Pico Neo 2 komt standaard met een stevige halo-strap en draaiknop waardoor je de headset precies op maat kunt maken. Tevens is de batterij van de Pico Neo 2 ingebouwd in de halo-strap, waardoor het totale gewicht ook nog eens beter verdeeld is en de headset (ook voor langere tijd) comfortabel zit. Bij de Oculus Quest 2 is het ook mogelijk om een halo-strap en een batterij toe te voegen, echter dienen deze apart bijbesteld te worden.
De beeldresolutie van zowel de Oculus Quest 2 als de Pico Neo 2 zijn beiden gewoon erg goed. De ingebouwde processoren (Snapdragon 845 bij Pico Neo 2, Snapdragon XR2 bij Oculus Quest 2) bieden voldoende grafische kracht om VR-applicaties en content op een mooie manier weer te geven. De grafische processor van Oculus Quest 2 blijkt wel wat sterker te zijn dan de Snapdragon 845 die in de Pico Neo 2 wordt gebruikt. Dit zie je met name terug bij veeleisende games zoals Arizona Sunshine. De details, zoals schaduwen, bloedspetters en andere dingen, zien er op de X2 net wat beter uit. Maar dit neemt absoluut niet weg dat de Snapdragon 845 ook goed werk levert. In minder veeleisende applicaties, zoals Beat Saber of een zelf-ontwikkelde training, merk je nauwelijks verschil in de beeldresolutie.
Een van de belangrijkste kenmerken van Pico Neo 2 is dat deze ontwikkeld is voor zakelijke gebruikers. Sterker nog: Pico Interactive, het bedrijf achter Pico Neo 2, biedt de headset enkel aan voor zakelijke gebruikers - en niet voor consumenten. Dit zie je met name terug in twee dingen: het gezichtsmasker en de standaard VR-content.
Pico Neo 2 wordt standaard geleverd met een PU-lederen gezichtsmasker. Dit masker is eenvoudig schoon te vegen met een doekje en kun je daarom met een gerust hart wisselen tussen verschillende gebruikers. Oculus Quest 2 wordt standaard geleverd met een schuimen gezichtsmasker. Hoewel deze comfortabel is, is het toch moeilijker om schoon te houden en merk je dat zweet er sneller in gaat trekken.
Een ander belangrijk verschil tussen Oculus Quest 2 en Pico Neo 2 is de software die standaard wordt aangeboden. De Oculus Store staat inmiddels vol met de leukste en nieuwste VR-games die je kunt spelen. De Pico Store ziet er daarentegen erg leeg en verlaten uit. Hier wordt dan ook het verschil tussen het zakelijke product en consumenten product duidelijk: de “lege” Pico Store biedt ontzettend veel mogelijkheden voor het gebruiken van eigen VR-content en applicaties, en de overvolle Oculus Store laat weinig ruimte hiervoor over. Daarnaast is het bij Oculus Quest 2 verplicht om in te loggen met een Facebook account.
Op deze vraag is een makkelijk antwoord te geven: ben je een consument? Dan kun je het beste kiezen voor de Oculus Quest 2. Het grote aanbod aan VR-games, de krachtige grafische processor om spelletjes op te spelen, en de relatief lage aanschafprijs maken de Oculus Quest 2 een hele aantrekkelijke VR-bril voor eenieder die een eerste VR-ervaring willen opdoen of hun huidige VR-headset willen upgraden.
Maar ben je een bedrijf en wil je de VR-bril voor zakelijke toepassingen gebruiken? Dan ben je het beste af met de Pico Neo 2. Vanwege het hoge comfort, de intuïtieve controllers en de mogelijkheid tot het gebruiken van eigen software maken de Pico Neo 2 tot de beste keuze voor bedrijven en ontwikkelaars.